Peruste kysyi ruokatutkija Markus Vinnarilta muutaman tyhmän kysymyksen ruoasta. Lue vastaukset alta.
Markus Vinnari on kestävästä kehityksestä kiinnostunut tutkijatohtori, joka työskentelee Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulussa.
Hänen nykyinen tutkimushankkeensa käsittelee kestävän kehityksen eri ulottuvuuksia liittyen ruoankulutukseen, sekä menetelmiä joilla ruoankulutustapoihin voitaisiin länsimaissa vaikuttaa.
Twitter: @MarkusVinnari
Miksi syömme mitä syömme?
Monet meistä oppivat ruokailutapansa vanhemmiltaan ja muulta yhteisöltään. Eri puolilla maailmaa on perinteisesti syöty niitä raaka-aineita, joita on ollut tarjolla ja joita on opittu valmistamaan. Maailmanlaajuinen raaka-aineiden tarjolla oleminen on varsin uusi asia. Osaltaan ruoka-aineiden valintaamme vaikuttaa genetiikka ja omat kokemuksemme. Varsin harva meistä käy mitenkään systemaattisesti läpi eri ruoka-aineita ja valmistustapoja, että voisi mitenkään kattavasti sanoa, että mistä esimerkiksi tykkää.
Mitkä seikat ovat keskeisiä suomalaisessa ruokakulttuurissa (ja miksi kasvisruoka on täällä useimmiten hyvin kehnoa)?
Suomessa syödään EU:n keskiarvoon nähden kohtuullisesti lihaa, mutta runsaasti maitotuotteita. Maitotuotteiden kulutus on monen tekijän summa. Meillä on esimerkiksi ollut hyvin vahva edustus yhdellä elintarvikealan toimijalla suomalaisessa ruokapolitiikassa, jolla varmasti on ollut oma vaikutuksensa ruokakulttuuriimme. Kasvikset on Suomessa koettu usein lisäkkeeksi, joka osaltaan on vaikuttanut niiden arvostukseen. Myös mausteiden käyttäminen on Suomessa ollut perinteisesti varsin vähäistä.
Minkälainen ruokavalio ja -tuotanto edistäisi kestävää kehitystä?
Riippuu siitä, että mitä kysyjä ymmärtää kestävällä kehityksellä. Itse olen pyrkinyt eri artikkeleissa argumentoimaan, että kestävä kehitys muodostuisi ekologiaan, talouteen, kulttuurin, sosiaaliseen ja eläinten suojeluun/oikeuksiin liittyvistä ulottuvuuksista. Tällaisesta näkökulmasta siirtyminen kohti kasvispainotteisempaa ruokavaliota edistäisi kestävää kehitystä.
Mitkä tekijät ovat keskeisimpiä ruokavalion ja -tuotannon muutoksessa?
Ympäristön muutos on mielestäni se megatrendi, joka tällä hetkellä ajaa muutosta ruokasektorilla. Maailmanlaajuisesti panostetaan valtaisia summia uusien kasvispohjaisten ruoka-aineiden kehittämiseen ja tämä helpottaa kuluttajien siirtymistä kasvispainotteisempaan ruokavalioon. Teknologinen kehitys alla on juuri nyt varsin nopeaa.