Peuste kysyi Jyväskylän yliopiston sosiologian emeritusprofessori Martti Siisiäiseltä muutaman tyhmän kysymyksen yhteiskunnallisista liikkeistä. Lue Siisiäisen vastaukset alta.
Mikä on yhteiskunnallinen liike?
Yhteiskunnallinen liike on suurehkon joukon toimintaa merkittäväksi koetun yhteiskunnallisen epäkohdan korjaamiseksi. Koska koetut epäkohdat kytkeytyvät tyypillisesti yhteiskunnallisiin perusrakenteisiin, liikkeet saavat usein kausaalisen voimansa yhteiskunnan luokkarakenteista.
Ovatko yhteiskunnalliset liikkeet muuttuneet olennaisesti viime vuosikymmeninä?
Taloudelliset ja poliittiset syklit, globalisaatio ja kulttuuriset muutokset näkyvät liikkeiden luonteessa. Nousukausina näkyvimpiä ovat yleensä vasemmistolaiset, proaktiiviset liikkeet, lamakausina taas usein reaktiiviset, taaksepäin katsovat liikkeet. Parhaillaan liikkeissä haetaan uuden luokkamuodostuksen koordinaatteja – taloudellisia, alueellisia, sukupuoleen liittyviä ja kulttuurisia solmukohtia – mikä ilmenee liikesektorin kirjavuutena ja häilyvyytenä.
Mitä hyötyä tai haittaa yhteiskunnallisista liikkeistä voi olla?
Niille ihmisille, joilla on vähän taloudellista ja sosiaalista pääomaa, liikkeet ovat (olleet) kaikkein tärkein keino vaikuttaa yhteiskunnan suuntaan. Hyvä esimerkki on liikkeiden ratkaiseva vaikutus pohjoismaisen hyvinvointivaltion kehitykseen. Liikkeiden avulla hallitsevia eliittejä on valvottu, suostuteltu ja pakotettu muutoksiin. Toisaalta on myös reaktiivisia, taantumuksellisia liikkeitä, joiden tavoitteet ovat peräisin menneisyydestä.
Millaiset liikkeet saavat muutoksia aikaan?
Liikkeiden ja niitä muodollisempien yhdistysten/järjestöjen välillä on vallinnut työnjako. Liikkeet ovat usein esittäneet radikaalimpia vaatimuksia ja turvautuneet tarvittaessa joukkovoimaan. Liikkeistä syntyneet yhdistykset ja järjestöt ovat muokanneet noista vaatimuksista poliittiseen päätöksentekoon soveltuvia. Kaavoihin kangistuneiden järjestöjen tilalle on tarvittaessa kehittynyt uusia liikkeitä. Pienet liikkeet ovat hyviä luomaan uusia ideoita ja kasvattamaan aktivisteja. Suuren mittaluokan tehtävien toteuttamiseen (esimerkiksi maahanmuuttajien kotouttamiseen) kaivataan tehokkaiden järjestöjen panosta.